Publiners

 

Publiners er fra Brønnøysund i Nordland. Gjennom mange år på veien og på det døende FM-nettet har de markert seg som et band å regne med. Mange konserter landet rundt, og mange radiospilte låter altså. Både liveopptredener og utgivelser har høstet gode kritikker.

På det siste hele albumet ”VI” (2015) tok bandet nok et lite steg på veien mot det de skal bli når de blir store. Her finnes det klassisk «folk’n roll-gyng», men også et par vare ballader, og noen låter som kanskje tar bandet i en slags folkpop-retning. På plata finner man blant annet låta (Kj)Ærlighet», i duett med Anne Nymo Trulsen fra Hekla Stålstrenga. Låta var en av de absolutt mest spilte låtene på NRK i 2014. Akkurat som de tidligere albumene ble også «VI» godt mottatt, bla. med terningkast 5 i Avisa Nordland.

Om albumutgivelsen, «Kontroll» (2012) skrev Stein Østbø i VG, «På sitt fjerde album har de perfeksjonert folkrock på dialekt – en øvelse som blir stadig mer populær i Norge, men som få gjør bedre enn Publiners her», og trillet en femmer på terningen.

Publiners er et svært erfarent liveband, som takler de fleste scener og de forskjelligste publikum. Live er de blitt betegnet som et band «i grenselandet mellom kunst og fest i Hobbitun».

Også de tidligere utgivelsene «Herlig» (2010), «Driv» (2008) og «Heim» (2005) har høstet mange femmere på avisenes terninger, mange godord og mange til dels fåfengte forsøk på å sjangerplassere Publiners. Pop eller folkrock? Viser eller hva?

Vil man absolutt plassere en merkelapp på bandet kan man like godt bruke deres egen betegnelse: Dette er Folk’n’roll! Folk, pop og rock fremført med en stor porsjon musikalitet og spilleglede.

I november 2016 ga bandet også ut en EP, ”Desemberdryss”, hvor de for første gang har laget egne julesanger. EP’en ble fulgt opp av en mini-juleturne sammen med Gunnar Pedersen fra Sambandet. Turneen resulterte i flere fullsatte hus og høstet strålende kritikker.

Bandet fikk mye oppmerksomhet gjennom sin deltakelse i bl.a Lyden av lørdag på NRK i 2007 og gullfinaleplassen med låta ”Te stein” i MGP 2009. Singlene ”Maja” (2005), ”Toft” (2008), ”God natt” (2008), «Bær me over» (2010) «Februar» (2012) og «(Kj)ærlighet» (2014) ble alle spillelistet av NRK P1, og er fremdeles jevnlig å høre på radio, i tillegg til nevnte ”Te stein” (2009).